Mergi la conţinutul principal

dual edu

Educație duală reprezintă o combinație între studii și muncă. S-ar putea spune că mulți studenți combină studiile universitare și un loc de muncă part-time în zilele noastre, dar nu este chiar același lucru. Studenții își caută locuri de muncă part-time pentru a-și asigura condiții de trai mai mult sau mai puțin decente și, de foarte multe ori, acest loc de muncă nu are nicio legătură cu educația și cu pasiunea lor - ei găsesc pur și simplu orice serviciu cu condiții de muncă adecvate pentru a câștiga niște bani.

Educație duală schimbă radical situația. Studenții nu mai sunt nevoiți să caute un loc de muncă secundar: odată înscriși la o facultate, ei semnează și un contract cu o companie în care se va desfășura stagiul lor de practică. În plus, orarul cursurilor universitare și cel al practicii profesionale sunt sincronizate, astfel încât studenții nu trebuie să absenteze de la cursuri din cauza jobului lor. De asemenea, ei nu sunt suprasolicitați și nu au probleme de gestionare a timpului.

În plus, sistemul dual le permite studenților să rămână concentrați: nu au o slujbă secundară dintr-un domeniu complet diferit care să le afecteze concentrarea - slujba lor este începutul carierei lor, iar ei pot pune imediat în practică cunoștințele teoretice primite în timpul cursurilor.

Este, de asemenea, o situație avantajoasă pentru companii: acestea primesc angajați tineri și motivați, dornici să învețe și să dea tot ce au mai bun; aceștia sunt loiali companiei și se familiarizează cu fluxul de lucru încă de la început.

Un alt avantaj, care este probabil principalul beneficiu al sistemului de învățământ dual, este legătura strânsă dintre studiile universitare și locul de muncă. În prezent, studenții din Republica Moldova se plâng foarte des că la universitate au învățat subiecte (sau chiar discipline) care nu sunt niciodată folosite în practică; cerințele reale ale locului de muncă sunt absolut diferite și un volum imens de cunoștințe sunt dobândite mai târziu, în timpul experienței de muncă. Ei bine, această problemă poate fi eliminată cu ușurință prin aderarea la sistemul dual de studii.